razowy, jednoporcjowy, śniadaniowy muffin (muffina) z jabłkiem i cynamonem
Dzisiaj na śniadanie muffin, pierwszy na tym blogu. Pachnący cynamonem i jabłkiem, jak najlepsza szarlotka.
Trudno uwierzyć, że tak szybko mija pierwszy weekend września.
Dzisiaj na śniadanie muffin, pierwszy na tym blogu. Pachnący cynamonem i jabłkiem, jak najlepsza szarlotka.
Trudno uwierzyć, że tak szybko mija pierwszy weekend września.
Przepis:
/własny, jedna porcja/
suche:
40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta gałki muszkatołowej
1/3-1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
mokre:
jajko
50 g jogurtu naturalnego
60 g jabłka ze skórką pokrojonego w kosteczkę (waga po wykrojeniu gniazd nasiennych)
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Suche składniki wymieszać w jednej miseczce, mokre w drugiej. Mokre dodać do suchych, wymieszać, dodać pokrojone jabłko i ponownie wymieszać. Foremkę (ja użyłam niskiego słoika z szerokim wieczkiem, nada się też kokilka czy inne małe naczynie) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 40 minut, odstawić do ostudzenia.
smacznego.
Świetne zdjęcia. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/