Jeśli kasza jęczmienna kojarzy wam się tylko z dodatkiem do obiadu, to pora to zmienić i ugotować ją na mleku - gwarantuję, że nie zawiedziecie się :)
Po-nie-dział-ek
Po
nie-dzieli
dział-am
ek-spresowo
ChybaŻartujesz
Po-nie-dział-ek
Po
nie-dzieli
dział-am
ek-spresowo
ChybaŻartujesz
Kasza jęczmienna (na słodko) na mleku z orzechami laskowymi i malinami
Przepis:
/ 1 porcja /
składniki:
50 g drobnej lub średniej kaszy jęczmiennej
250 ml mleka
ew. cukier, szczypta soli
jak zrobić?
Kaszę przełożyć do garnka, zalać 150 ml mleka i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem i mieszać kaszkę co jakiś czas, żeby nie przywarła do dna. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać pozostałe 100 ml mleka. Gotować, aż wchłonie całość, ewentualnie w tym momencie posłodzić i posolić kaszę, przełożyć na talerz. Gotową kaszę jęczmienną podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie była to garść posiekanych orzechów laskowych i zamrożonych malin, smacznego!
Rzadko jem tą kaszę na słodko, ale zdarza się. I dobrze się sprawdza. Chyba sobie ugotuję za niedługo <3
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńprosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś próbowałam i faktycznie pyszna była ^^
OdpowiedzUsuńDla mnie ta kasza na mleku to mistrzostwo, ale rzadko chce mi się ją przygotowywać :(
OdpowiedzUsuńTakie piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńLubię tę kaszę - może fanką nie jestem, ale szczerze odpowiada mi jej smak, szczególnie w koktajlach.
Jaki piękny talerzyk i zdjęcia! Kaszę jęczmienną uwielbiam właśnie w formie "do obiadu", na słodko nie próbowałam, ale myślę, że byłabym oczarowana :)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie i zdjęcia piękne <3 :)
OdpowiedzUsuńNa mleku to my już chyba wszystko gotowałyśmy (nawet jajka) :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńzdjęcia przepięknie, a kaszę jęczmienną toleruję wyłącznie w wersji w jakiej ją dziś przedstawiłaś:)
OdpowiedzUsuńgra słów idealnie obrazuje to, co się dzieje w poniedziałkowe godziny(;
Uwielbiam takie lekkie kompozycje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńMoje wspomnienie z dzieciństwa i jedna z najlepszych rzeczy robionych przez babcie
OdpowiedzUsuńPyszka! Robiłam jęczmienną tak pierwszy raz. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń