26 września 2015

Dyniowe gofry

Powracam dyniowymi goframi po krótkiej przerwie spowodowanej złośliwością rzeczy martwych.  A do gofrów mój ulubiony dżem -  wiśniowo-czekoladowy.

Jako dziecko nienawidziłam deszczu. Teraz wydaję mi się, że wolę go bardziej niż słońce.







Gofry pełnoziarniste dyniowe na jogurcie

Przepis:
własny
/ 5-6 gofrów - 2-3 porcje /

składniki: 

80 g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubella)
 80 g puree z dyni
80 g gęstego jogurtu 
jajko
szczypta cynamonu, gałki muszkatołowej i soli
czubata łyżeczka cukru waniliowego 
olej do gofrownicy 

jak zrobić?

Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Piec gofry w dobrze nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy (około 3 minuty jednego gofra). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. z cukrem czy dżemem.

 100 przepisów na gofry










10 komentarzy:

  1. dyniowych jeszcze nie jadłam, a z takim dżemem musialy bardzo dobrze smakować : )
    lubię tą surową estetykę zdjęć : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow - niesamowite gofry i piękne zdjęcia - artystka z Ciebie prawdziwa :) i zazdroszczę słoiczka czekowiśni!

    OdpowiedzUsuń
  3. najbardziej urocze goferki, jakie ostatnio widziałam.. ;)
    co do deszczu mam tak samo.. słońce przydaje się najczęściej przy drożdżach i widokach górskich, tak to nie ma płaczu, gdy zachodzi

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twoje zdjęcia, są tak minimalistyczne *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie piękne! Mogę się poczęstować? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia, gofry, wszystko cudne!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dyniowe gofry na śniadanie to marzenie :D

    OdpowiedzUsuń