27 września 2015

ryż na mleku

W niedzielę wstaję rano. Gotuję ryż na mleku, myśląc o tym wszystkim, czego nie zrobiłam wczoraj.

Obiecuję, że w przyszłym tygodniu już w piątek wezmę się za wszystko i będę miała (prawie) wolną sobotę i niedzielę. 

Z ryżem na słodko spotkałam się dopiero na stołówce w szkole podstawowej i szczerze mówiąc, nie posmakował mi, a teraz wyrósł na miano 'comfort food'.




Ryż na mleku z wanilią; podany z malinami i borówkami

Przepis:
/ 1 porcja /

składniki:

60 g ryżu (najlepiej arborio, do risotto)
300 ml mleka

opcjonalnie:
ziarenka około z jednego centymetra laski wanilii
coś do posłodzenia (np. łyżeczka cukru, miodu itp.)
 

 jak zrobić?

Mleko przelać do garnuszka wraz z ryżem, zagotować, zmniejszyć ogień na średni i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by ryż się nie przypalił, ewentualnie zmniejszać ogień. Ryż na mleku jest gotowy po około 30 minutach.

 





10 komentarzy:

  1. Prostota w tym śniadaniu mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smak dzieciństwa to właśnie dla mnie taki ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie jadłam ryżu na mleku w takiej wersji, zawsze było do niego mus jabłkowy czy gruszkowy i mnóstwo cynamonu, ale może czas spróbować czegoś nowego? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czasem to samo danie inaczej przyrządzone i podane smakuje dużo lepiej : )

    OdpowiedzUsuń
  5. No popatrz, smaki się zmieniają, zwłaszcza gdy można wrócić do dzieciństwa ;) Z resztą założę się, że panie kucharki ze stołówki szkolnej nie zatroszczyły się zbytnio o smak czy wygląd tego ryżu :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie robiłam takiego ryżu, chyba mnie przekonałaś swoją wersją :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryż na słodko to jedno z naszych ulubionych dań z dzieciństwa i do tej pory to się nie zmieniło :D Pycha :P

    OdpowiedzUsuń
  8. takie smaki kojarzą mi się zawsze z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bo takie domowe, zrobione przez siebie smakuje najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja lubię, od zawsze chyba :)

    OdpowiedzUsuń