korzenne placki (pancakes) z mąki jaglanej podane z jagodami
przepis:
/ 1 porcja - przepis własny /
40 g mąki jaglanej
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
1/4-1/5 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru trzcinowego
30-35 g jogurtu naturalnego
małe/średnie jajko
Suche składniki mieszam dokładnie w miseczce, dodaję jogurt i wbijam jajko, ponownie mieszam. Odstawiam ciasto na pół godziny. Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oleju, smażę na średnim ogniu placka około minuty z każdej strony. Podaję z ulubionymi dodatkami.
smacznego.
przepis:
/ 1 porcja - przepis własny /
40 g mąki jaglanej
szczypta sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
1/4-1/5 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru trzcinowego
30-35 g jogurtu naturalnego
małe/średnie jajko
Suche składniki mieszam dokładnie w miseczce, dodaję jogurt i wbijam jajko, ponownie mieszam. Odstawiam ciasto na pół godziny. Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością oleju, smażę na średnim ogniu placka około minuty z każdej strony. Podaję z ulubionymi dodatkami.
smacznego.
Solidna porcja nawet dla takiego łasuch jak ja :)
OdpowiedzUsuń