Syrop piernikowy:
50 g cukru trzcinowego
czubata łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub kupnej, lecz koniecznie w składzie bez mąki)
100 ml wody
Cukier wymieszać z przyprawą, wsypać do garnuszka. zalać wodą i gotować, aż do rozpuszczenia się cukru, przelać do słoiczka. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
Owsianka jak piernikowe latte:
50 g płatków owsianych
100 ml wrzątku'
50 ml zaparzonej kawy
2-3 łyżki syropu piernikowego
100 ml podgrzanego i spienionego mleka
Płatki owsiane zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, odstawić do napęcznienia. Kawę wymieszać z syropem. Do owsianki wlej spienione mleko i kawę, opcjonalnie owsiankę udekorować trzcinowym cukrem.
smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz