13 września 2016

owsianka z kakao i sosem malinowym

owsianka z kakao (czekoladowa) z sosem z mrożonych malin i podprażonymi chipsami kokosowymi

Upały dają się we znaki, ale pomimo wysokich temperatur na śniadanie gościła dzisiaj owsianka - gęsta, czekoladowa ze słodkim sosem z malin. 








Przepis:
/ własny, 2 porcje /


100 g płatków owsianych górskich
250 ml wrzątku (szklanka)

250 ml mleka roślinnego lub krowiego

10 g kakao naturalnego
20-30 ml wody


100 g malin mrożonych
łyżka cukru

1 łyżka podprażonych na suchej patelni płatków kokosowych (ew. wiórków)



Płatki owsiane wieczorem wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i przykryć. Maliny wyjąć z zamrażarki, wstawić do lodówki, aby się rozmroziły.
Rano do płatków wlać mleko, wymieszać i podgrzewać, dodać kakao wymieszane z wodą. Owsiankę gotować, aż do zgęstnienia.
Maliny podgrzewać w garnku (bądź kuchence mikrofalowej) z cukrem, aż do jego rozpuszczenia.
Gotową owsiankę przelać do miseczkę, udekorować sosem malinowym i płatkami kokosowymi.

smacznego.




2 komentarze:

  1. My też już dzisiaj po raz pierwszy po treningu zamiast robić domowe lody to zjadłyśmy ciepłą owsiankę :/ :P Jakoś trzeba przeżyć tą jesienną chandrę :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam że zdjęcia rewelacja :-) A co do owsianki to u mnie w domu tylko z krowim mlekiem wchodzi w grę :-)

    OdpowiedzUsuń