Dzisiaj gotowany sernik z serka wiejskiego, bo sernik musi pojawić się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Zdecydowanie ten serniczek bardziej smakuje mi, niż ten z twarogu.
Przepis:
brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu
/ 1 porcja /
składniki:
200 g serka wiejskiego*
średnie jajko
30 ml mleka
czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego
1-2 łyżki cukru lub coś innego do posłodzenia
jak zrobić?
Serek wiejski zmiksuj (np. blenderem) na gładką masę, dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Tak przygotowaną masę przelej do garnuszka i gotuj na średnim ogniu.
W międzyczasie budyń dokładnie wymieszaj z mlekiem, a następnie wlej do gotującego się serniczka. Gotuj, aż sernik zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dosłódź do smaku. Gotowy przełóż do naczynka.
Gotowany sernik z serka wiejskiego można jeść na ciepło lub na zimno. Szczerze rekomenduję wersję schłodzoną w lodówce.Swój sernik podałam z grillowanymi (na grillu elektrycznym) morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi.
*użyłam pełnotłustego serka wiejskiego Delikate z Biedronki
** w zależności od gęstości serka wiejskiego - jak jest w nim dużo śmietanki to dajcie dwie łyżki budyniu
Dlaczego to wcielone zło wygląda tak słodko kiedy śpi?
Gotowany (schłodzony) sernik z serka wiejskiego podany z grillowanymi morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi
Przepis:
brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu
/ 1 porcja /
składniki:
200 g serka wiejskiego*
średnie jajko
30 ml mleka
czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego
1-2 łyżki cukru lub coś innego do posłodzenia
jak zrobić?
Serek wiejski zmiksuj (np. blenderem) na gładką masę, dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Tak przygotowaną masę przelej do garnuszka i gotuj na średnim ogniu.
W międzyczasie budyń dokładnie wymieszaj z mlekiem, a następnie wlej do gotującego się serniczka. Gotuj, aż sernik zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dosłódź do smaku. Gotowy przełóż do naczynka.
Gotowany sernik z serka wiejskiego można jeść na ciepło lub na zimno. Szczerze rekomenduję wersję schłodzoną w lodówce.Swój sernik podałam z grillowanymi (na grillu elektrycznym) morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi.
*użyłam pełnotłustego serka wiejskiego Delikate z Biedronki
** w zależności od gęstości serka wiejskiego - jak jest w nim dużo śmietanki to dajcie dwie łyżki budyniu
Dlaczego to wcielone zło wygląda tak słodko kiedy śpi?
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńKicia <3 A z wiejskiego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam z wiejskiego ;) A Twój jest wyjątkowo urodziwy! I nie narzekaj na paterę, ta krzywość czyni ją niepowtarzalną :P
OdpowiedzUsuńU nas sernik nawet i codziennie byłby mile widziany :D A kicia przeurocza :) Koty to podobno wredne istoty :)
OdpowiedzUsuńPiękna ta patera! Podziwiam :) A to, że jest trochę krzywa, tylko dodaje jej uroku :)
OdpowiedzUsuńFajna ta patera, taka inna :P
OdpowiedzUsuńJa też wolę z wiejskiego, zdecydowanie! :)
OdpowiedzUsuń