06 sierpnia 2015

gotowany sernik z serka wiejskiego

Dzisiaj gotowany sernik z serka wiejskiego, bo sernik musi pojawić się w moim jadłospisie przynajmniej raz w tygodniu. Zdecydowanie ten serniczek bardziej smakuje mi, niż ten z twarogu.









Gotowany (schłodzony) sernik z serka wiejskiego podany z grillowanymi morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi

Przepis:
brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu
 / 1 porcja /

składniki:

200 g serka wiejskiego*
 średnie jajko
30 ml mleka
 czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego
1-2 łyżki cukru lub coś innego do posłodzenia

 jak zrobić?

Serek wiejski zmiksuj (np. blenderem) na gładką masę, dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Tak przygotowaną masę przelej do garnuszka i gotuj na średnim ogniu. 
W międzyczasie budyń dokładnie wymieszaj z mlekiem, a następnie wlej do gotującego się serniczka. Gotuj, aż sernik zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dosłódź do smaku. Gotowy przełóż do naczynka.
Gotowany sernik z serka wiejskiego można jeść na ciepło lub na zimno.  Szczerze rekomenduję wersję schłodzoną w lodówce.Swój sernik podałam z grillowanymi (na grillu elektrycznym) morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi.

*użyłam pełnotłustego serka wiejskiego Delikate z Biedronki
** w zależności od gęstości serka wiejskiego - jak jest w nim dużo śmietanki to dajcie dwie łyżki budyniu



  Dlaczego to wcielone zło wygląda tak słodko kiedy śpi?

 
 

7 komentarzy:

  1. Kicia <3 A z wiejskiego jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam z wiejskiego ;) A Twój jest wyjątkowo urodziwy! I nie narzekaj na paterę, ta krzywość czyni ją niepowtarzalną :P

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas sernik nawet i codziennie byłby mile widziany :D A kicia przeurocza :) Koty to podobno wredne istoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna ta patera! Podziwiam :) A to, że jest trochę krzywa, tylko dodaje jej uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też wolę z wiejskiego, zdecydowanie! :)

    OdpowiedzUsuń