08 marca 2016

sernik śniadaniowy

Jednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C :


sernik śniadaniowy przepis

jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny


Przepis:
własny 
/ 1 porcja /

150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki"
białko jajka
łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
 opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru

Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Twaróg zmielić na gładką masę w blenderze, wymieszać go dokładnie łyżką z białkiem i budyniem (+opcjonalnie cukier).  Małe naczynie, które można włożyć do piekarnika (np. kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami.
smacznego.

7 komentarzy: