I znowu kolejne comfort food, kolejny prosty przepis, tym razem na to jak ugotować kaszkę kukurydzianą na mleku. Dla mnie kaszka przyrządzona w ten sposób smakuje idealnie, ale wiem, że ile osób tyle gustów i smaków, więc jestem ciekawa jak wy gotujecie kaszkę kukurydzianą i czy
w ogóle ją lubicie?
w ogóle ją lubicie?
Kaszka kukurydziana na mleku podana z brzoskwiniami na ciepło z rozmarynem
Przepis:
własny
/ 1 porcja /
składniki:
50 g kaszy kukurydzianej
pół szklanki mleka (użyłam krowiego, 3,2 % tłuszczu)
około 180 ml wody
łyżka masła
opcjonalnie coś do posłodzenia, np. łyżka cukru
jak zrobić?
Mleko wraz z wodą przełożyć do garnka i podgrzewać, aż płyny zaczną się gotować. Wtedy zmniejszyć ogień i wsypać kaszkę kukurydzianą cały czas mieszając łyżką mleko z wodą, tak aby nie powstały grudki.Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, kiedy kasza wchłonie większość mleka dodać masło. Wymieszać. Gotować kaszkę pod przykryciem, aby dobrze się rozkleiła i była kremowa, pamiętając o tym, aby co jakiś czas ją mieszać (może się przypalić). Na koniec opcjonalnie dosłodzić do smaku. Gotową kaszkę przełożyć do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Uwielbiam kaszke kukurydziana : ) cudnie podana
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńbrzoskwinia i rozmaryn na pewno nadały kaszce niezwykłego aromatu!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Moja żółta ulubienica, ale to już chyba każdy wie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam patrzeć na Twoje zdjęcia, mają w sobie cudowny klimat :)
OdpowiedzUsuńOjejku ;* bardzo dziękuję :))
UsuńJa uwielbiam kaszę kukurydzianą, ale w tym śniadaniu zdecydowania ta brzoskwinia gra główną rolę ;) Piękne zdjęcie - proste, a urzeka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą kaszkę! Dla mnie najlepsza na zimno jak zrobi się taka twarda jak pudding i ten kożuszek na górze <3
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńKukurydzianka na mleku na słodko to jest to! :D Ostatnio jadłyśmy z sosem migdałowym :P
OdpowiedzUsuńJa tak jadałam kaszkę mannę, kukurydzianej w takiej wersji nigdy jeszcze nie próbowałam... A wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń