15 maja 2016

pomidorowe pancakes z bazylią


Coś ostatnio mnie ciągnie do wytrawnych śniadań.


pomidorowe pancakes /placki/ z bazylią, podane z fetą i bazylią

Przepis:
własny
/ 1 porcja /

40 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml maślanki (lub rzadkiego jogurtu)
jajko
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 drobno posiekanych listków bazylii
szczypta soli i dwie pieprzu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, smażyć placki z dwóch stron na natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie - dodatkowa porcja bazylii i feta.

smacznego. 

6 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię, czasem goszczą u mnie na kolację ;)

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. O coś nie na słodko? :D Co prawda na śniadanie byśmy ich nie zjadły ale na obiad czy podwieczorek jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidorowe placki? Muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń