08 kwietnia 2016

mus z kaszy manny

Mus z kaszy manny  z sosem truskawkowym i wiórkami kokosowymi
najprościej.
 w końcu kończy się ten tydzień.
padam.





Przepis:
przepis, który znajdziecie w różnych proporcjach na prawie każdym blogu śniadaniowym
 / 1 porcja /


2 łyżki kaszy manny
szklanka mleka (ew. mleka i wody)

białko jaja
łyżka cukru pudru

do podania - najlepiej owoce, sosy owocowe, rzadkie dżemy/konfitury czy frużeliny (sam mus jest trochę mdły)

Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki. Kaszkę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień /moc kuchenki/ na najmniejszy i gotować pod przykryciem około 3 minut. Gotową kaszkę zostawić do ostudzenia na 10-15 minut. Po tym czasie białko ubić na sztywną pianę. Ubite białko, cukier puder i kaszkę manną wymieszać, przełożyć do lodówki na całą noc. Rano wyjąć z lodówki, podawać z ulubionymi dodatkami /polecam mus przed podaniem ponownie wymieszać/.

smacznego. 


6 komentarzy:

  1. Przypomniałaś nam jak dawno nie jadłyśmy kaszy manny :D Z powidłami to nasza ulubiona ale tak podana na pewno też smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem jedno, Twój blog jest zniewalający :) A ten przepis - koniecznie muszę przetestować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mus z kaszy mannej... to jest to czego potrzebowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ! Chyba niedługo wypróbuję twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń