16 września 2015

chleb jaglany bez mąki

W niedzielę eksperymentalnie upiekłam chleb bez mąki, bezglutenowy i wegański.

zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii....
dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom... 




chleb jaglany bez mąki

Przepis:
własny
/ 1 bochenek /

składniki:

180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach)
120 g kaszy jaglanej


2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml)
200 g płatków jaglanych
75 g nasion chia
75 g siemienia lnianego
2 łyżki oleju
płaska łyżka soli

Kaszę jaglaną i słonecznika podprażyć, przełożyć do miski. Do miski następnie wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki z silikonu lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na minimum godzinę (do 24) w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec około 50 minut, po tym czasie chleb przełożyć na formę z silikonu lub metalową wyłożoną papierem do pieczenia i dopiec dół przez około 15-25 minut. Jeżeli wasz piekarnik grzeje równo z góry i z dołu możecie piec go cały czas w keksówce.
Gotowy chleb zostawić do całkowitego wystudzenia.  Chleb najlepiej przechowuje się pokrojony na kromki i zamrożony lub zawinięty w lnianą ściereczkę do 5-7 dni.
 



 

13 komentarzy:

  1. O matko, dobra kupiłam ostatnio dużo chia, nie szkoda mi teraz ich, robię jak najszybciej :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielbicielką takich ziarnistych chlebków, ale piwtruszkowe pesto to musiało być mistrzostwo! Swoją drogą sama miałam ostatnio robić pietruszkowo-bazyliowe, ale mój blender niedomaga :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię! Nikt mnie nie musi prosić. Genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj tak, już jedna kromeczka takiego chleba potrafi nasycić!

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis - rewelacja, chętnie sprobuję upiec to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten chleb jest cudowny! Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie chlebki są najlepsze, pełne zdrowia i chrupiące, co uwielbiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochamy takie chleby :D Naszą wersję z kaszą jaglaną robimy często na słodko z suszonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń