26 sierpnia 2015

owsianka z jogurtem i nasionami chia (bez gotowania)

Dawno mnie tu nie było, a zamiast jakoś Was zaskoczyć, znów jestem z czymś banalnie prostym - owsianką z nasionkami chia, bez gotowania. Tylko wymieszać przełożyć i poczekać.

 Czyszczę przedwojenne sztućce, słucham muzyki i oglądam filmy, czyli ostatni tydzień wakacji w wykonaniu Magdy.







Owsianka jogurtowa z nasionkami szałwii hiszpańskiej - chia, bez gotowania; podana z sosem truskawkowym

Przepis:
własny
/ 1 porcja /

składniki:

40 g płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
łyżka nasion szałwii hiszpańskiej, chia
pół szklanki jogurtu naturalnego - około 120 g
50 ml mleka

jak zrobić?

Jogurt wymieszać z mlekiem, wsypać płatki owsiane i chia. Dokładnie wymieszać. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć i zjeść z ulubionymi dodatkami.
W moim przypadku była to garść truskawek podsmażonych na patelni, wymieszana z czubatą łyżeczką cukru.
Smacznego.









14 komentarzy:

  1. Muszę spróbować nasion chia, tylko są strasznie drogie. Za paczkę jakieś 30-40 zł:P

    OdpowiedzUsuń
  2. To wspaniale wykorzystany ostatni tydzień wakacji. Bez pośpiechu, stresu..

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale to aksamitnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste ale bardzo przepadamy za takim śniadaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapomniałam o tym cudzie jakim są nasiona chia <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ klimatyczne zdjęcia :) no i uwielbiam owsiankę z chia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam chia, ale coś czuję, że czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dość fajne te minimalistyczne zdjęcia, ale kadrowanie mogłoby być lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uwagę :) Pracuję nad tym ;->

      Usuń