09 maja 2016

placki z ciecierzycy bez mąki

Wytrawne placki z ciecierzycy, podane z jogurtem naturalnym z koperkiem. Bezglutenowe, bez mąki i proste w wykonaniu.

czas start. do piątku.







Bezglutenowe placki/pancakes z cieciorki (ciecierzycy) z jogurtem naturalnym z koperkiem

Przepis:
własny
/ 1 porcja /

50 g suchej ciecierzycy
jajko
szczypta soli
dwie szczypty pieprzu
opcjonalnie: ulubione przyprawy 

Ciecierzycę zalać wieczorem 150 ml zimnej wody. Po 12 godzinach (rano) z ciecierzycy odlać wodę, dokładnie ją przepłukać. Namoczoną cieciorkę, jajko, sól, pieprz (i ulubione przyprawy) zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę (mogą być grudki). 
Patelnie rozgrzać z niewielką ilością oleju i smażyć placki około 2 minut na średnim ogniu z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.
smacznego. 

5 komentarzy:

  1. Świetne wykorzystanie ciecierzycy! :D Placki czy babeczki wychodzą z niej świetne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię Placki :D Każde! I te na słodko i wytrawne :) Wyglądają super i świetny przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń