Wytrawne placki z ciecierzycy, podane z jogurtem naturalnym z koperkiem. Bezglutenowe, bez mąki i proste w wykonaniu.
czas start. do piątku.
czas start. do piątku.
Bezglutenowe placki/pancakes z cieciorki (ciecierzycy) z jogurtem naturalnym z koperkiem
Przepis:
własny
/ 1 porcja /
50 g suchej ciecierzycy
jajko
szczypta soli
dwie szczypty pieprzu
opcjonalnie: ulubione przyprawy
Ciecierzycę zalać wieczorem 150 ml zimnej wody. Po 12 godzinach (rano) z ciecierzycy odlać wodę, dokładnie ją przepłukać. Namoczoną cieciorkę, jajko, sól, pieprz (i ulubione przyprawy) zmiksować blenderem na w miarę jednolitą masę (mogą być grudki).
Patelnie rozgrzać z niewielką ilością oleju i smażyć placki około 2 minut na średnim ogniu z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami.
smacznego.
Ale smaczne <3
OdpowiedzUsuńDziękuję ;-)
UsuńŚwietne wykorzystanie ciecierzycy! :D Placki czy babeczki wychodzą z niej świetne :D
OdpowiedzUsuńLubię Placki :D Każde! I te na słodko i wytrawne :) Wyglądają super i świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Bardzo mi miło, również pozdrawiam :))
Usuń