22 lutego 2016

karmel orzechowy

 Karmel orzechowy (z masłem orzechowym) jest stosunkowo prosty w wykonaniu, a przy tym niezwykle smaczny - taki 'must eat' dla wszystkich maniaków masła orzechowego. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do porannej owsianki czy jaglanki.



karmel z masłem orzechowym

Przepis:
własny
/ ok. 150 ml /

100 g cukru białego
45 ml wody

80 ml mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się kokosowe z puszki)
40 g gładkiego masła orzechowego

Cukier wymieszać z wodą na patelni. Podgrzewać, aż cukier zmieni swoją barwę na lekko brązową. Zmniejszyć ogień na najniższy, dodać mleko i masło orzechowe (raczej nie powinno prysnąć, ale lepiej nie nachylać się), mieszać. Jeśli cukier się skrystalizuje - odrobinę zwiększyć płomień i mieszać, aż cukier się rozpuści. Przelać do słoiczka (opcjonalnie przecedzić), przechowywać w lodówce.
smacznego.

7 komentarzy:

  1. Jako wielbicielka karmelu piszę się na słoiczek bez gadania!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być cudowne :D chyba bym zjadła cały słoik=czek naraz :D

    OdpowiedzUsuń
  3. to zdjęcie! Zrobię.

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wyobrażam sobie ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam wyobraziłyśmy sobie jak maczamy kawałki gofrów w takim karmelu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Woow, ale zdjęcie <3
    Już wyobrażam sobie ten karmel w owsiance!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co karmelowe i wszystko co orzechowe! Połączenie tych dwóch smaków to musi być niebo w gębie! :D

    OdpowiedzUsuń