23 stycznia 2016

placki ryżowe (bezglutenowe)

 Placki ryżowe. Najzwyklejsze i najprostsze, a jednak najlepsze.





bezglutenowe pancakes /placki/ z mąki ryżowej; jogurt naturalny i jagody

Przepis:
własny
/ 1-2 porcje - 4 duże placki /

40 g mąki ryżowej
10 g mąki ziemniaczanej
2 szczypty sody oczyszczonej
mała szczypta soli i duża cukru

jajko
około 50 ml jogurtu naturalnego

Wszystkie składniki na placuszki wymieszać w misce. Rozgrzać patelnie z nieprzywierającą powłoką, nalać na nią odrobinę oleju, przetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć placki (1 placek - około 1,5- 2 łyżek ciasta). Podawać z ulubionymi dodatkami.
smacznego.

 
 

 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki minimalizm. A zdjęcie urzekają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak kupię mąkę ryżową to pierwszą rzeczą, którą z jej dodatkiem zrobię będą właśnie te placuszki! :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagooody!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam Twoje zdjęcia i ogólny minimalizm bloga, cos pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo te najłatwiejsze są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do anonima, którego wypowiedź usunęłam - pisałam o tym post wcześniej.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie placuszki robić na weekendy dla mnie i mojego faceta :) pyszne

    OdpowiedzUsuń