21 października 2015

owsianka z ubitym białkiem

Moja ulubiona owsianka z ubitym białkiem z ulubionym dżemem na znienawidzoną środę.

Proszę o trzymanie kciuków - dziś kartkówka z chemii :))






Owsianka z ubitym białkiem, podana z dżemem rabarbarowym
Przepis:
/ 1 porcja /

50 g płatków owsianych górskich
szklanka płynów (mleko i woda)

białko kurze
czubata łyżeczka cukru (można pominąć)

Płatki owsiane umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem. Gotujemy, aż owsianka nie zgęstnieje. W tym czasie na sztywną pianę ubijamy białko, pod koniec dodajemy stopniowa łyżeczkę cukru. Ubite białko mieszamy z gotową owsianką (i opcjonalnie, jeśli obawiacie się surowych jajek chwilę podgrzewamy na najmniejszym ogniu). Gotową owsiankę z ubitym białkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to łyżka dżemu rabarbarowego, smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ale piękna micha! Ja też swego czasu byłam miłośniczką tej "chmurkowej" owsianki ;) a dżemu zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna miseczka :3 Nigdy nie jadłam ubitego białka na surowo i nie wiem, czy byłabym zdolna się przełamać.. ;D
    Do odważnych świat należy :D

    Powodzenia dzisiaj na chemii ! :3

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie dzisiaj oczarowała miseczka <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja trochę obawiam się surowego jajka,ale chętni przetestuję tą wersję z podgrzewaniem go :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Słyszałyśmy już kiedyś o takiej owsiance ale nigdy nie próbowałyśmy jej zrobić a zapowiada się extra :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Głupio się mi przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłam z ubitym białkiem ... :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam po prostu tą wersję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł z tym białkiem :)
    Mam nadzieję, że kartkówka poszła dobrze? :)

    OdpowiedzUsuń