Moja ulubiona owsianka z ubitym białkiem z ulubionym dżemem na znienawidzoną środę.
Proszę o trzymanie kciuków - dziś kartkówka z chemii :))
/ 1 porcja /
50 g płatków owsianych górskich
szklanka płynów (mleko i woda)
białko kurze
czubata łyżeczka cukru (można pominąć)
Płatki owsiane umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem. Gotujemy, aż owsianka nie zgęstnieje. W tym czasie na sztywną pianę ubijamy białko, pod koniec dodajemy stopniowa łyżeczkę cukru. Ubite białko mieszamy z gotową owsianką (i opcjonalnie, jeśli obawiacie się surowych jajek chwilę podgrzewamy na najmniejszym ogniu). Gotową owsiankę z ubitym białkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to łyżka dżemu rabarbarowego, smacznego!
Proszę o trzymanie kciuków - dziś kartkówka z chemii :))
Owsianka z ubitym białkiem, podana z dżemem rabarbarowym
Przepis:/ 1 porcja /
50 g płatków owsianych górskich
szklanka płynów (mleko i woda)
białko kurze
czubata łyżeczka cukru (można pominąć)
Płatki owsiane umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem. Gotujemy, aż owsianka nie zgęstnieje. W tym czasie na sztywną pianę ubijamy białko, pod koniec dodajemy stopniowa łyżeczkę cukru. Ubite białko mieszamy z gotową owsianką (i opcjonalnie, jeśli obawiacie się surowych jajek chwilę podgrzewamy na najmniejszym ogniu). Gotową owsiankę z ubitym białkiem podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie była to łyżka dżemu rabarbarowego, smacznego!
Ale piękna micha! Ja też swego czasu byłam miłośniczką tej "chmurkowej" owsianki ;) a dżemu zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńŚliczna miseczka :3 Nigdy nie jadłam ubitego białka na surowo i nie wiem, czy byłabym zdolna się przełamać.. ;D
OdpowiedzUsuńDo odważnych świat należy :D
Powodzenia dzisiaj na chemii ! :3
mnie dzisiaj oczarowała miseczka <3
OdpowiedzUsuńJa trochę obawiam się surowego jajka,ale chętni przetestuję tą wersję z podgrzewaniem go :)
OdpowiedzUsuńSłyszałyśmy już kiedyś o takiej owsiance ale nigdy nie próbowałyśmy jej zrobić a zapowiada się extra :D
OdpowiedzUsuńGłupio się mi przyznać, ale nigdy jeszcze nie jadłam z ubitym białkiem ... :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam po prostu tą wersję!
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z tym białkiem :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że kartkówka poszła dobrze? :)
Tak :))
Usuń