26 października 2015

owsianka mocha (mokka)

Kawowe doładowanie na poniedziałek - po owsiance cappuccino (przepis - klik) i cafe latte (klik) przyszła pora na mokkę (mocha).


Przepis:
własny
/ 1 porcja /

50 g płatków owsianych górskich
100 ml wrzątku


40 ml kawy
60 ml mleka
pasek mlecznej lub gorzkiej czekolady (+/- ok. 20 g)

Płatki zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, kawę zaparzyć. Czekoladę rozpuścić w mleku (np. w kąpieli wodnej, kuchence mikrofalowej).  Napęczniałe płatki owsiane zalać powstałym sosem czekoladowym i kawą. Owsianka Mokka gotowa! Polecam owsiankę odstawić na ok. 10 minut, wtedy płatki bardziej zmiękną, a kawa z czekoladą bardziej zgęstnieją.
smacznego.

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo efektownie, przydałoby mi się kawowe doładowanie na poniedziałek. Jednak w śniadaniach kawy używam rzadko, stawiam na ciepły kubek obok ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam płatków owsianych w tak nietuzinkowej i kawowej wersji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebanalny pomysł na super owsiankę, koniecznie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak kawa to my już się nie skusimy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. już ją kocham <3
    piękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Taka owsianka to jest coś ! Przesmacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń