24 października 2015

owsiane placki bananowe

Na sobotę - moje pierwsze (i na pewno nieostatnie) wegańskie placki.





owsiane bananowe placki (pancakes) podane z bananem i syropem klonowym

Przepis:
własny
/ 1 porcja /

50 g zmielonych płatków owsianych
1/2 banana
1/4-1/5 łyżeczki cynamonu
40-60 ml (do konsystencji) mleka roślinnego (np. sojowego)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 olej do natłuszczenia patelni

Wszystkie składniki (prócz oleju zmiksować na gładką masę). Powstałe ciasto powinno być w miarę gęste. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy na średnim ogniu placki z dwóch stron. Gotowe placki bananowe podajemy z ulubionymi dodatkami.
smacznego.
  

9 komentarzy:

  1. No proszę - sobita jest, to i placki muszą być obowiązkowo i to nie byle jakie, bo bananowe i wegańskie ;) a na dokładkę piękna estetyka zdjęć.

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja uwielbiam Twoje zdjęcia, są tak bardzo klimatyczne ^^
    a o plackach... cóż ja mogę rzec, "pyszne" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś takie placki i pozytywnie mnie zaskoczyły! Teraz gdy mi o nich przypomniałaś, na pewno pojawią się na dniach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W wersji wegańskiej są super! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam twoje zdjęcia.. są takie proste i twórcze. bardo specyficzne

    placki pycha :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie :) Sprawdza się nawet na drugie śniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń