Czekoladowy budyń/krem z kaszy jęczmiennej podany z wiórkami kokosowymi suszonym daktylem - jedno z najlepszych śniadań od dawna.
to będzie dobry dzień.
i wcale was nie nabieram,
choć dzisiaj Prima Aprilis.
Przepis:
własny
/ 1 porcja/
składniki:
50 g kaszy jęczmiennej /użyłam drobnej/
250 ml mleka/wody (użyłam domowego gryczanego i wody w ilości 1:1)
50 ml wrzątku
6-8 suszonych daktyli
czubata łyżka kakao (ew. karobu)
jak zrobić?
Mleko wraz z wodą zagotować, wsypać kaszę, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynów, kiedy kasza będzie się gotować daktyle pokroić bądź rozerwać na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem. Ugotowaną kaszę, daktyle wraz z wodą i kakao umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, jeść na ciepło bądź po schłodzeniu w lodówce, podawać ze swoimi ulubionymi dodatkami.
smacznego.
Wygląda na prawdę super! Znam tylko budyń z kaszy jaglanej ale Twój na pewno spróbuję :) Zapraszam do mnie po inne kulinarne inspiracje!
OdpowiedzUsuńwww.lekarzeodkuchni.blogspot.com
Ale to musi być dobre ♡
OdpowiedzUsuńJeszcze z takiej kaszy budyniu nie robiłyśmy! Z daktylami musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńI mam nadzieję, że był!
OdpowiedzUsuńRobiłem raz z gryczanej ugotowanej, ale z jęczmiennej jeszcze nie! :)
platki-owsiane.blogspot.com
Aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń