31 marca 2016

kokosowe ciasto z fasoli


Bezglutenowe ciasto kokosowe z białej fasoli, podane z cukrem pudrem i truskawkami

przełamałam się do fasolowych. jestem całkiem zadowolona z rezultatu, ale idealnie nie jest. 

plan na dzisiaj
 przeżyć. 




PRZEPIS:
własny
/ 1 porcja /

składniki:

150 g fasoli z puszki
50 ml mleczka kokosowego z puszki
3-4 krople aromatu (olejku)
do smaku syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa (w wersji niewegańskiej - miód)

łyżeczka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego)
3 szczypty sody oczyszczonej
20 g mąki kokosowej

łyżeczka wiórków kokosowych

jak zrobić?

Jeśli używamy fasoli z puszki należy ją dokładnie przepłukać pod zimną wodą. Fasolę, mleczko i aromat zmiksować, dodać syrop do smaku. Len, sodę i mąkę kokosową wymieszać, dodać do masy fasolowej.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do kokilki (jest ona dosyć krucha - jeśli chcecie dodajcie więcej płynów), wierz posypać wiórkami kokosowymi, lekko ubić je łyżeczką, aby przylepiły się do ciasta. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec je około 35 minut. Ciasto ostudzić, mi najlepiej smakowało schłodzone w lodówce.
smacznego.



5 komentarzy:

  1. kocham fasolowe! musze je koniecznie zrobić w wersji kokosowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja fasolowe ciasta zawsze bardzo lubiłam, szczególnie z mąką kokosową - te dwa składniki wspaniale się komponują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasolowe to najlepsze! :D

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Też długo nie mogłam się przełamać do fasoli w wypiekach, ale teraz uwielbiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z fasoli to coś co lubimy najbardziej a jak jeszcze do tego dochodzi kokos to jesteśmy podwójnie szczęśliwe :)

    OdpowiedzUsuń