Bezglutenowe ciasto kokosowe z białej fasoli, podane z cukrem pudrem i truskawkami
przełamałam się do fasolowych. jestem całkiem zadowolona z rezultatu, ale idealnie nie jest.
plan na dzisiaj
przeżyć.
PRZEPIS:
własny
/ 1 porcja /
składniki:
150 g fasoli z puszki
50 ml mleczka kokosowego z puszki
3-4 krople aromatu (olejku)
do smaku syrop klonowy/ryżowy/z agawy/melasa (w wersji niewegańskiej - miód)
łyżeczka lnu mielonego (zmielonego siemienia lnianego)
3 szczypty sody oczyszczonej
20 g mąki kokosowej
łyżeczka wiórków kokosowych
jak zrobić?
Jeśli używamy fasoli z puszki należy ją dokładnie przepłukać pod zimną wodą. Fasolę, mleczko i aromat zmiksować, dodać syrop do smaku. Len, sodę i mąkę kokosową wymieszać, dodać do masy fasolowej.
Piekarnik nagrzać do 165 stopni Celsjusza. Masę przełożyć do kokilki (jest ona dosyć krucha - jeśli chcecie dodajcie więcej płynów), wierz posypać wiórkami kokosowymi, lekko ubić je łyżeczką, aby przylepiły się do ciasta. Przełożyć ciasto do piekarnika i piec je około 35 minut. Ciasto ostudzić, mi najlepiej smakowało schłodzone w lodówce.
smacznego.
kocham fasolowe! musze je koniecznie zrobić w wersji kokosowej :)
OdpowiedzUsuńJa fasolowe ciasta zawsze bardzo lubiłam, szczególnie z mąką kokosową - te dwa składniki wspaniale się komponują :)
OdpowiedzUsuńFasolowe to najlepsze! :D
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Też długo nie mogłam się przełamać do fasoli w wypiekach, ale teraz uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńCiasto z fasoli to coś co lubimy najbardziej a jak jeszcze do tego dochodzi kokos to jesteśmy podwójnie szczęśliwe :)
OdpowiedzUsuń