Przepis:
własny
/ ok. 150 ml /
100 g cukru białego
45 ml wody
80 ml mleka roślinnego (najlepiej sprawdzi się kokosowe z puszki)
40 g gładkiego masła orzechowego
Cukier wymieszać z wodą na patelni. Podgrzewać, aż cukier zmieni swoją barwę na lekko brązową. Zmniejszyć ogień na najniższy, dodać mleko i masło orzechowe (raczej nie powinno prysnąć, ale lepiej nie nachylać się), mieszać. Jeśli cukier się skrystalizuje - odrobinę zwiększyć płomień i mieszać, aż cukier się rozpuści. Przelać do słoiczka (opcjonalnie przecedzić), przechowywać w lodówce.
smacznego.
Jako wielbicielka karmelu piszę się na słoiczek bez gadania!
OdpowiedzUsuń:)
to musi być cudowne :D chyba bym zjadła cały słoik=czek naraz :D
OdpowiedzUsuńto zdjęcie! Zrobię.
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Już wyobrażam sobie ten smak ;)
OdpowiedzUsuńO mniam wyobraziłyśmy sobie jak maczamy kawałki gofrów w takim karmelu :D
OdpowiedzUsuńWoow, ale zdjęcie <3
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten karmel w owsiance!
Uwielbiam wszystko co karmelowe i wszystko co orzechowe! Połączenie tych dwóch smaków to musi być niebo w gębie! :D
OdpowiedzUsuń