Jednoporcjowy serniczek - idealny na śniadanie.. bo dziś nasze święto C :
jednoporcjowy sernik waniliowy; serek homogenizowany, jagody, maliny
Przepis:
własny
/ 1 porcja /
150 g twarogu /użyłam półtłustego, bardzo zwartego - "krajanki"
białko jajka
białko jajka
łyżka budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
opcjonalnie: łyżeczka-łyżka cukru
Jeśli zależy Wam, by serniczek nie popękał wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Twaróg zmielić na gładką masę w blenderze, wymieszać go dokładnie łyżką z białkiem i budyniem (+opcjonalnie cukier). Małe naczynie, które można włożyć do piekarnika (np. kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Twaróg zmielić na gładką masę w blenderze, wymieszać go dokładnie łyżką z białkiem i budyniem (+opcjonalnie cukier). Małe naczynie, które można włożyć do piekarnika (np. kokilka ceramiczna, filiżanka, mała miseczka), wysmarować masłem i wyspać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynka przełożyć masę sernikową. Serniczek wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Uchylić drzwiczki i serniczek ostudzić. Przełożyć go lodówki, aby schłodził się całą noc. Rano wyjąć z formy i przybrać ulubionymi dodatkami.
smacznego.
Uwielbiam serniczki ♡♡
OdpowiedzUsuńTen dzień trzeba należycie świętować :)
OdpowiedzUsuńcoś pysznego!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak taki dzień uczcić serniczkiem! <3
OdpowiedzUsuńcoś genialnego <3
OdpowiedzUsuńSerniki to moje ulubione śniadania
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Rzeczywiście idealny :)
OdpowiedzUsuń